NML blir en del av Parat og YS – en styrket fagforening for framtiden
1. september blir NML en del av Parat og YS. Les hva det betyr for deg – og hvordan du kan bruke medlemsfordelene, følge med i Mat- og meieriposten og bli med i vervekampanjen!
Storstreiken er avblåst. NHO omtaler årets forhandlinger som tøffe, mens LO og YS er svært fornøyde med årets oppgjør. At partene kom til enighet etter relativt kort tid etter at streiken var et faktum, er seier for partssamarbeidet!
Frontfagene LO og YS har sammen med NHO forhandlet fram resultater som blir førende for øvrige som forhandlinger etterpå, slik som NML. Disse forhandlingene starter om kort tid og vi forventer at resultater blir minst like bra som resultatene for LO og YS.
For LO gjelder følgende justeringer:
Generelt tillegg: 7,50 kr pr time, dvs. 14 625,- kroner i året.
Lavlønnstillegg: 3 kr pr time, dvs. 5850,- kroner i året.
Lavlønnstillegg for tariffavtaler uten lokal forhandlingsrett: 4 kr. pr time, dvs. 7800 kroner
Tillegg til overenskomster uten lokal forhandlingsrett og lavere lønn enn industriarbeideren: 1 kr i tillegg.
Oppgjøret omfatter rundt 185 000 medlemmer i LO-/NHO-bedrifter.
Gjennomsnittlig industriarbeiderlønn: 544 700 kr. (gjennomsnitt i 2022)
Ramme for oppgjøret: 5,2 % (overheng: 1,4%, tarifftillegg: 2,1%, glidning: 1,7%)
Alle YS-medlemmer får
7,5 kroner i timen, de lavtlønte får 11,5 eller 10,5 kroner, avhengig av om de har lokal forhandlingsrett eller ikke.
NMLs tariffområder.
Om ikke lenge vil vi komme i gang med forhandlingene og nærmere info vil komme når vi vet mer!.
1. september blir NML en del av Parat og YS. Les hva det betyr for deg – og hvordan du kan bruke medlemsfordelene, følge med i Mat- og meieriposten og bli med i vervekampanjen!
Rekrutteringsprosjektet til matfag i Rørosregionen viser gode resultater med økte søkertall. Vi har hatt en samtale med prosjektleder Marit Evanger om status på prosjektet.
Under Arendalsuka 2025 arrangerte NML og Parat en paneldebatt om matberedskap. Et bredt sammensatt panel konkluderte med at tiden er inne for at vi i Norge må styrke matproduksjonen og hele matsystemet, inklusive rekruttering/kompetanse nå!